Snapchat-1460033660.jpg

Hej

Hjertelig velkommen til min blog. Jeg skriver om feminitet, moderskab, nærvær til store og små og parforholdet. Håber du vil nyde læsningen!

Bliver vores børn dummere med brugen af de digitale medier?

Bliver vores børn dummere med brugen af de digitale medier?

Digitale medier i vuggenstuen

I løbet af de år jeg arbejde i vuggestue, begyndte iPad’en at komme ind i vores samvær med børnene. Vi havde flere “eksperter” ude fra kommunen med deres digitale-pakke, som vi kunne afprøve med børnene, og vi hørte om, hvordan man kunne integrer de digitale medier i institutionen. Ikke nok med at børnene skulle bruge iPad, så blev institutionerne også digitaliseret ved brugen af forældre login, afkrydsning af børn osv. Men det er en helt anden snak.

I min egen opvækst så var det at få en computer i hjemmet stort, meget stort. Jeg husker stadigvæk modemmet der skulle ringe op, og at man så ikke kunne snakke i telefon samtidigt. I min generation har vi åbent taget imod de nye ting, der nu er kommet på markedet; mobiltelefon, iPod, computer, chat, Myspace, Facebook osv. Vi var jo prøvekaniner, og vi skulle gerne prøve det hele af, for at se hvad det nye spændende nu var for noget. Der var ingen, der stille kritiske spørgsmål, til hvad det ene apparat kunne, og om det nu var sundt for børn osv.

Derfor tænkte jeg også i min tid i vuggestuen, at børnene skulle da selvfølgelig bruge en iPad, for de kunne vel lige så godt lære at omgåes den i en tidlig alder, da den jo nok var kommet for at blive. Jeg brugte den til forskellige spil, som børnene ville lære noget af. Jeg var på kursus i, hvordan jeg kunne bruge iPad’en sammen med børnene osv. Det blev dog aldrig helt det pædagogiske værktøj for mig, som min leder eller kommunen tænkte, at det skulle være.

Tanken om at det er da fint, at de helt små børn lærer at omgås de digitale medier, havde jeg stadigvæk, og jeg begyndte også at præsentere Felix for en iPad. Jeg fandt et spil, som jeg syntes, så meget tilforladeligt ud, og det var interessant at se, hvor hurtigt han lærte at håndtere spillet og iPad’en.

Brugen af hjernen igennem de digitale medier

Da vores hjerner udviklede sig til den hjerne vi har i dag, var der ikke læringsmiljøer med digitale medier, derfor er vores hjerner ikke udviklet til at bruge de digitale medier. Vores hjerner oplever hele tiden noget nyt, men den skal bruges og være aktiv, for at kunne lære alt det nye og huske det.

Vi kan f.eks. se på vores brug af smartphones. Vi har den på os hele tiden, og vi bruger den til at huske telefonnumre, finde vej med, søge viden på nettet og dele en regning i 10. Hvis vi nu brugte hjernen noget mere til de ting, som vi bruger vores smartphones til, vil det skabe hukommelsesspor i hjernen, som er med til at udvikle og vedligeholde hjernens generelle hukommelse. Da hjernen jo lærer hele tiden, lærer den også, når vi bruger de digitale medier, hvilket gør, at nogle bestemte områder i vores hjerner bliver dårligere med tiden såsom opmærksomhed, udvikling af sprog og intelligens.

De digitale medier gør stort set alt for os, der er næsten ikke noget, der hedder at tænke selvstændigt, huske eller reflektere mere. F.eks. når man skal lære at regne, så ville brugen af en kugleramme eller et stykke papir, da man så bruger sin hjerne aktivt til at regne regnestykket ud og derved skaber det hukommelsespor i hjernen, som er med til at holde den ved lige og i god stand :-)

Dette afsnit er skrevet med inspiration fra artiklen: “Opråb til forældre: Digitale medier ødelægger hjernen og gør vores børn syge!”

Mit eget forbrug af digitale medier

Jeg er selv en aktiv bruger af min lommeregner, da matematik aldrig har været min stærke side, og jeg har nu givet op over for den verden. Jeg ville ellers gøre min hjerne en stor tjeneste, hvis jeg bare engang imellem prøvede at regne noget ud selv, uden at bruge lommeregneren - så måske en lille note til mig selv ;-)

Det er jo helt forståeligt, at vi ikke går rundt og husker på flere hundrede telefonnumre., men hvad er det sidste nummer, du egentligt lærte udenad? Mit er mine forældres gamle hjemmenummer og min fars mobilnummer. Jeg kan ikke engang min mands nummer udenad! Jeg finder også vej med kortfunktionen på min telefon, selvom jeg jo bare kunne spørge om vej, eller have et rigtigt kort med mig - som da jeg flyttede til København tilbage i 2007. Det var nu ret hyggeligt at gå rundt med et kort i hånden i de københavnske gader.

I efteråret 2018 brugte jeg bl.a. tiden på at kigge indad på mit eget forbrug af min mobiltelefon, da jeg syntes, jeg brugte den for meget, og at jeg begyndte at miste nærværet til Felix, Jon og mig selv. Jeg kunne ikke forene mig med tanken om, at jeg skulle stå med en mobil i hånden hele tiden, for at kunne dokumentere alt til instagram og bloggen; billeder, stories, videoer osv. Det er ikke det billede, jeg vil have Felix har af mig; En mor, der står bøjet over ham med sin telefon, for at kunne tage super gode instabilleder!

Mine retningslinjer for brugen af digitale medier

Ifht mit eget forbrug af min mobiltelefon, har jeg gjort den så kedelig som muligt. Jeg får ingen notifikationer fra hverken mails, sociale medier, Messenger eller Snapchat. Det giver så meget ro, at der ikke er en mobil, der bipper og bamler. Jeg kan hører, når den ringer og når der kommer en sms. I en periode havde jeg ikke Facebook eller Instagram installeret på min telefon, og det bevirkede, at jeg nærmest ikke brugte min telefon, da jeg jo ikke skulle tjekke noget ;-) Jeg har installeret tidsbegræsning på min Instagram profil, så den fortæller mig, når jeg har brugt 20 min/dag, det giver et meget godt indblik for mig, hvornår jeg sidder med den for meget.

Da jeg nu har taget bloggen op igen, har jeg sat faste tidspunkter af til, hvornår jeg må være online på de sociale medier, og hvornår jeg skal sidde og skrive. Det giver mig vildt meget ro, så jeg ikke føler mig presset til at skulle være online hele tiden for at “følge” med. Jeg har også besluttet, at jeg ikke gider ræset om at få mange læsere eller følgere, jeg skriver, fordi jeg kan lide det og gerne vil dele ud af mine erfaringer, tanker og ideer, og så er jeg sikker på, at læserne nok skal komme stille og roligt. Det kræver jo vildt meget arbejde på de sociale medier for at få mange følgere, og det syntes jeg blev en tidsrøver væk fra Felix, mig selv og Jon, så nu prøver jeg med lidt mere ro omkring det, og så ser vi hvad der sker:)

Ifht skræm og Felix, så har vi besluttet, at som udgangspunkt skal der ikke være skærm for ham. Vi kan mærke på ham, når der har været skærm i perioder, at så bliver han meget frustreret over at vi slukker eller tager vores mobil væk, men i de perioder, hvor han ikke ser skærm, så er han mere rolig omkring, at vi f.eks. ringer til nogen eller lige skriver en sms.

Gør vi så vores børn dumme med brugen af digitale medier?

Forskning viser, at børn der snakker med voksne husker bedre, end børn der er for meget af de digitale medier. Vi lærer bedst, når vi har menneskelig kontakt, som vi kan spejle os i.

Min opfattelse omkring brugen af digitale medier i f.eks. vuggestuen eller i hjemmet med små børn har været, at selvfølgelig skal de introduceres til det, for at kunne bruge dem, men efter alt det jeg har læst nu, har jeg ændret holdning. Selvfølgelig skal Felix ikke have skærmtid i så tidlig en alder, for han har ikke brug for det. Jeg vil meget gerne sikre mig, at hans hjerne udvikler sig bedst muligt med brugen af hans fantasi, kreativitet, intelligens, hukommelse m.m. Min hverdag er blevet lidt anderledes nu, hvor vi har indført ingen skærm til Felix. Før kunne jeg godt have eftermiddage, hvor jeg tændte tv’et og lod ham spille Ipad, fordi jeg havde brug for en pause, men nu tager jeg pausen sammen med ham. Vi bygger med Lego, togbane, læser bog, tegner, eller bare ligger lidt og hører musik. Det har skabt så meget mere nærvær sammen med Felix, at vi har droppet skærmen - den har dog været tændt et par gange i 15 min - men det er ingenting ifht 30-40 min hver dag - og vi er mere bevidste omkring, hvornår vi tænder og hvorfor.

Efter min mening tyder det på, at der kan være en risiko for, at vi gør vores børn dummere ved brugen af de digitale medier, hvis vi ikke som forældre og fagpersonale er kritiske omkring, hvordan vores børn og unge bruger de digitale medier.

Hvordan bruger I de digitale medier hjemme hos jer? Skriv meget gerne en kommentar - måske vi kan inspirere hinanden :-)

Tak fordi du læste med, og jeg bliver så utrolig glad, hvis du vil følge med her på bloggen. Husk at du kan også følge mig på Instagram og Facebook :-)

Hvordan er det lige, skal man tilbage til job efter endt barsel?

Hvordan er det lige, skal man tilbage til job efter endt barsel?

Sådan træner du dit nærvær til dig selv og dine relationer

Sådan træner du dit nærvær til dig selv og dine relationer