Snapchat-1460033660.jpg

Hej

Hjertelig velkommen til min blog. Jeg skriver om feminitet, moderskab, nærvær til store og små og parforholdet. Håber du vil nyde læsningen!

Mine 10 bedste råd til at skabe mere nærvær i hverdagen

Mine 10 bedste råd til at skabe mere nærvær i hverdagen

Måske går du rundt med dårlig samvittighed over ikke at kunne hente tidligt hver dag, at du ikke får bagt de der speltboller til forældrekaffen i børnehaven, eller også er du bare så træt efter arbejde, at du kommer til at vrisse af dine børn? Så vil jeg her prøve at give dig nogle tips til at skabe mere nærvær i hverdagen, så den dårlige samvittighed ikke nager mere.

1. Prioriter nærværet over de praktiske gøremål

Det er måske noget af det sværeste, og specielt for os mødre, at lade rodet ligge, opvasken stå og så være sammen med sine børn uden at stresse over alt det, man synes man skal nå. Men formår du at ligge det praktiske tid side og dedikere noget tid til dit barn, så vil både din dårlige samvittighed over ikke at være til stede nok forsvinde, og dit barn vil blive fyldt op på mor/far kontoen:-)

Med hensyn til de praktiske gøremål, så gør jeg selv det, at jeg gennem hele ugen gør en lille ting hver dag. Mandag ordner jeg vasketøj, tirsdag vasker jeg overflader, onsdag støvsuger jeg og vasker gulv, torsdag er det badeværelset, og fredag er til opgaver som gøres sjældnere såsom køleskabet, ovnen eller vaske vinduer. Det gør også at weekenderne er fri. Jeg tager tit Felix med til de praktiske gøremål, da det også skaber nærvær, at vi gør noget sammen. Nu kommer han selv med en klud og begynder at tørre af;-)

2. Skab struktur og genkendelighed i hverdagen

Hvis du skaber en struktur omkring nogle situationer i læbet af dagen, vil det være genkendeligt for børnene, hvad der forventes af dem.

Det kan f.eks. være:

  • en lille yoga rutine om morgenen, så man kan vågne stille og roligt og finde sig selv i sin krop

  • morgenmaden kan skifte fra dag til dag (mandag; grød, tirsdag; pandekager osv.)

  • rutiner omkring at komme ud af døren om morgenen, så det ikke bliver stresset for jer

  • at du står op før børnene, så du selv er færdig, når de vågner

  • at når I kommer hjem om eftermiddagen så fald til ro sammen i 10-15 min, meditation, yoga eller bare en hyggesludder i sofaen

  • at hjælpe hinanden med at rydde op i hele huset efter aftensmaden

  • at have det samme putteritual om aftenen, så barnet ved, hvornår det er sengetid

3. Stop op og lyt til dine børn

I min hverdag prøver jeg på bedste vis at stoppe op, sætte mig ned på knæ og se og høre, hvad Felix har på hjertet. Det betyder så meget for ham, at jeg lytter til ham. Han taler ikke endnu, men han har så meget at sige med sin pludren, pegen fingre og bare hans mimik. Det at føle sig hørt og værdsat er en stor værdi at tage med sig videre i sit liv. Det gør, at man tror på sig selv, hviler i sig selv, og ved at man har en stemme her i livet. At vi voksne lytter til vores børn, gør også at vi lærer dem at kende. Hvad der rører sig i deres liv, hvad de føler, og hvad de mener. 

4. Indfør skærmfri tid

Vi har herhjemme indført skærmfri tid, når vi spiser aftensmad og indtil Felix skal i seng. Det skaber en god stemning ved bordet, hvor vi er til stede ved måltidet, og kan snakke om, hvad vi har lavet, og hvordan vi går og har det. Felix har brug for at falde til ro, inden han skal sove, derfor har vi ikke fjernsynet tændt op til hans sovetid. Mobiltelefoner bliver sjældent brugt i det tidsrum, og det kommer helt af sig selv, da der ikke er tid til det. Ellers kan man også indføre skærmfri tid, når man kommer hjem fra arbejde og institution, så man kan tilbringe den tid sammen til lige at falde til ro derhjemme.

5. Hent tidligt en gang om ugen

Har du muligheden for at hente tidligt en gang om ugen, vil jeg til hver en tid anbefale det. Dit barn vil elske alenetiden med dig, og du vil forhåbentligt også nyde tiden med dit barn;-) Lad så barnet bestemme, hvad I skal, og prøv om du ikke bare kan hoppe med på den og lad alt andet være.

6. Spis aftensmad sammen

Det har en stor prioritering i vores familie, at vi spiser aftensmad sammen på det samme tidspunkt hver dag. Det skaber en ro og genkendelighed for alle parter, som virkelig er rar. Felix ved, at han skal i bad bagefter, og vi har tid til at vende dagen, mens vi spiser.  

7. Lav en fortælle runde

Når I så spiser sammen, kan I lave en fortællerunde, hvor alle får mulighed for at fortælle om deres dag. Hvad har været knap så godt, og hvad har været det bedste. Igen vil du få et indblik i, hvad dit barn går rundt med af tanker og følelser, og der er mulighed for at følge op dagen efter eller inden sengetid.

8. Få en god nats søvn, så du er klar, når dit barn vågner

Jeg har altid været et b-menneske, men jeg må sige, at efter Felix er kommet, er det slut med at sove længe, og jeg kan mærke, det er så vigtigt, at jeg kommer i seng senest kl 22. Så ja, måske et kedeligt tip og et man har hørt før, men det er bare så vigtigt med den søvn.

9. Indfør en fast putterutine

Fast putterutine skaber genkendelighed for barnet og det skaber ro for dig. Hvem har lyst til at gå i seng stresset og sur? Så hvis I ikke har en putterutine, så tænk over, hvad der kunne være en rutine hjemme hos jer. Et bad før sengetid, rolig belysning, mindfuld musik, blid yoga, godnat historie, den samme sang, og så dynen godt puttet ned omkring kroppen:-)

10. Ryd weekenden

Vi prøver at holde vores weekender fri for praktiske gøremål og alt for mange planer. Der skal være plads til nattøjsdag, hjemmebagte boller og ture i skoven. Jeg har hørt flere børn fortælle om de lange planer, de har for weekenden. Den ene forlystelsespark efter den anden og besøg hos forskellige familiemedlemmer, og børnene så helt trætte og forkerte ud i hovedet. Prøv at se på, om det virkelig er nødvendigt med alle mulige aktiviteter og besøg. Kig på ugen op til weekenden, har den været pakket og stresset, så skal weekenden måske ikke være det i den uge. 

6 hemmeligheder til en rolig ulvetime

6 hemmeligheder til en rolig ulvetime

Hvordan kærligheden opstod, og hvordan vi holder den ved lige.

Hvordan kærligheden opstod, og hvordan vi holder den ved lige.